Distributed Computing team of Ukraine | Ukraine - Українська Команда Розподілених Обчислень | Ukraine - Украинская Команда Распределённых Вычислений - Описи проектів

https://distributed.org.ua/index.php?go=Pages&in=view&id=11
Распечатать

Проект SETI@Home - Опис



Проект SETI@Home

версия на русском

Зародження SETI

    Проект SETI@Home на платформі BOINC, по суті, є продовженням класичної програми з пошуку позаземного розуму вдома SETI@Home. А коріння цієї програми іде у далекий 1960 рік, коли американський радіоастроном Френк Дрейк та його співробітники з американської Національної радіоастрономічної обсерваторії у Грін Бенк (що в штаті Західна Вірджинія) за допомогою радіотелескопу з діаметром зеркала всього 27 метрів (на той час вважався досить потужним) почали систематичне радіопрослуховування напрямків на дві зірки Етта Еридана та Тау Кита. Потім, у травні 1964 р. в СРСР, у Бюраканській астрофізичній обсерваторії, відбулася всесоюзна нарада, присвячена проблемам позаземних цивілізацій. А у вересні 1971 р. у тому ж таки Бюракані відбулась перша Міжнародна конференція з питань зв'язку з позаземними цивілізаціями. У ній брали участь спеціалісти США, СРСР, Англії, Угорщини, Канади, Чехословаччини. Так з'явилась назва CETI - Communication with Extra-Terrestrial Intelligence (Зв'язок з позаземним Розумом). Й, нарешті, у 1981 році, у Талліні, пройшла ще одна міжнародна конференція під девізом SETI - Search for Extra-Terrestrial Intelligence, що в перекладі на українську означає "Пошук Позаземного Розуму".
    Після цих міжнародних конференцій американські вчені почали активний пошук радіосигналів позаземного штучного походження. Для цього вони використовували потужності найбільшого в світі радіотелескопу в Аресибо, що знаходится в Пуерто-Ріко. На протязі багатьох років записувались й аналізувались радіосигнали з космосу. Зібраної інформації було так багато, що навіть суперкомп'ютери були не в змозі її обробити в короткі строки. І зібрані дані змогли повністю обробити тільки у 90-х роках минулого століття.
    У результаті досліджень ознаки позаземного розумного життя так і не були знайдені. Але ж для науки й негативний результат - теж результат.
    Були зроблені висновки, що "погано шукали":). І у 1996 році, після міжнародної конференції з біоастрономії прийняли рішення продовжити пошук.

Класичний SETI@Home


    Для цих цілей знову почали використовувати ресурси радіотелескопу в Пуерто-Ріко, а для обробки отриманих даних вирішили використовувати ресурси комп'ютерів добровільних учасників по всьому світу (цю ідею ще у 1995 році запропонував David Gedye). Благо Интернет на той час був вже досить розвинутий. Так у березні 1999 року народився проект SETI@Home.
    Чому ж вирішили використовувати потужності не суперкомп'ютерів, а звичайних домашніх машин? Причина очевидна - суперкомп'ютери так як і раніше не змогли б своєчасно обробити дані. А от якщо скласти ресурси звичайних комп'ютерів по всьому світу – отримаємо потужності, що значно перевищують можливості сучасних суперкомп'ютерів!
    Виникає питання – чи знайдутся добровольці, що готові на своїх машинах обробляти отримані з космосу радіосигнали? Добровольці знайшлись – на сьогодняшній день їх більше 3 мільйонів.
    Багато хто, мабуть, знає, що під час звичайної роботи на комп'ютері (набір тексту, прослуховування музики, розкладання пас'янсу і т.і.) процесор завантажено у середньому на 5 – 10 %. Виходить, що близько 90 процентів ресурсів процесора просто гріють повітря, не виконуючи корисної роботи.
    Учасники програмы SETI@Home як раз і використовують вільні ресурси своїх машин з користю для всього людства.

SETI@Home на платформі BOINC


    В кінці 2003 року стартувала і увесь час розвиваєтся версія кліента на базі платформи BOINC. А у грудні минулого року повністю завершився перехід з класичної версії на нову. Нова версія якісно відрізняєтся від класичної. По-перше змінився сам інтерфейс: тепер є декілька варіантів відображення графіки. Крім того, чітко визначена надлишковість обчислень, тоб то на скількох комп'ютерах буде оброблятися один й той же робочій юніт (WU). Якщо у «класиці» WU міг оброблятися більш ніж на сотні машин, то у BOINC він обробляєтся не більш ніж трьома учасниками.

Класичний SETI@Home
(клацніть на картинці для перегляду зображення в повний розмір)
Класичний SETI@Home

Оновлений SETI@Home
(клацніть на картинці для перегляду зображення в повний розмір)
Оновлений SETI@Home

Як приєднатися


    Вирішили приєднатись до проекту? Це дуже просто!
    Спочатку потрібно створити свій обліковий запис на сторінці реєстрації. Тільки не забудьте обрати Україну у полі "Країна". Потім завантажити останню версію програми-кліенту BOINC під Вашу операційну систему на сторінці завантажень. Після встановлення програми потрібно буде ввести дані, отримані при реєстрації і вже можна завантажувати з Інтернету завдання для оьробки. При першому підключенні програма викачає нові версії розрахункового ядра. Це може зайняти кілька мегабайт трафіку. Надалі, при виході нових версій розрахункового ядра, вони будуть завантажуватись автоматично. При роботі програма має низький пріоритет у системі, тому не заважає нормальній роботі за компьютером (якщо, звичайно, у Вас 256 або більше мегабайт оперативної пам'яті). Під час ігор кліент можна вимкнути, хоча на потужних комп'ютерах і це не є обов'язковим. З'єднання з Інтернетом потрібне тільки для отримання завданнь та відстлання результатів. Розмір одного завдання приблизно 350 Кб, а розмір результата кілька десятків кілобайт. Комп'ютер на базі процессора AMD Sempron 2200+ обробляє одне завдання близько 4 годин. Програма має вбудований кеш для завданнь, то ж підключатися до Інтернету можна не досить часто.
    І ще один момент, не менш важливий ніж реєстрація у проекті. Це - реєстрація у команді. Адже навіть якщо ви живете в іншій країні, але бажаєте підтримати Україну в цьому проекті, то для цього можна обрати нашу команду - UKRAINE. Для того щоб приєднатися до нашої команди, просто зайдіть по посиланню наведеному нижче. На сторінці що відкрилась буде пункт "Join this team", натисніть на посилання "Join".

Наша команда


    UKRAINE

Корисні посилання


    Офіційний сайт проекту SETI@Home http://setiathome.ssl.berkeley.edu/

    Офіційний сайт BOINC http://boinc.ssl.berkeley.edu/




2006 (с) Андрій Фенченко





| 27.03.2006 08:03