ua     ru    Sitemap   Sitemap     | Поиск... |       Сайт открыт 14.12.2005

Ukraine - Distributed Computing Team

 

 » Навигация 
  Новости
  Новости (Архив)
  Описания проектов
  Наши опросы
  Архивы

  Форум
  Форум (PDA)

 » Статьи  


       Описания проектов 
Начало раздела >

Проект розшифровки генома рака (The Cancer Genome Atlas, TGCA)



The Cancer Genome Atlas

Проект розшифровки генома рака (The Cancer Genome Atlas, TGCA)


Автор: Макс Арбалет, переклад: Артем Артьомов (Nadvirna_Dolyna)


Сайт проекту: http://cancergenome.nih.gov/

Проект TGCA (The Cancer Genome Atlas) запущений у грудні 2005 силами Національного інституту раку (National Cancer Institute, NCI) і Національного інституту геномных досліджень (National Human Genome Research Institute, NHGRI), що входять у систему Національних інститутів здоров'я (National Institute of Health) США.

Абревіатура TGCA, окрім назви проекту, відповідає англомовним позначенням азотистих основ (нуклеотидів, послідовність яких складає ДНК людини): T (тимін), G (гуанін), C (цитозін), A (аденін).

Головна мета TGCA - розшифрування і складання систематизованого каталогу послідовностей нуклеотидів ДНК ракових клітин (близько 50 типів). Порівняльний аналіз генів здорових тканин і злоякісних новотворів допоможе виявити характерні генетичні мутації, що визначають розвиток рака, а також розробити нові методи діагностики і лікування онкологічних захворювань.

Проект розраховує залучити для досліджень з бюджету США суму у розмірі $1.35 мільярдів терміном на 9 років. Пілотна фаза проекту, за результатами якої буде прийняте рішення про початок повномасштабних досліджень, розрахована на 3 роки і включає виділення $100 млн. У ході пілотної фази передбачається вивчення декількох типів ракових клітин, що раніше не досліджувалися , а також розробка і тестування відповідних біоінформаційних технологій. Результати проекту будуть розміщатися в публічних базах даних NHGRІ і NCІ.

Деякі фахівці звертають увагу на проблему генетичної неоднорідності ракових клітин: так, дві клітини в одній і тій самій пухлині можуть відрізнятися мутаціями. Для мінімізації цих неточностей пілотний проект буде вивчати відносно однорідні з погляду генетичних варіацій типи рака.

Науковцям давно відомо про канцерогенну природу генетичних мутацій, нагромадження яких може перетворювати звичайні клітини на ракові. У середовищі фахівців навіть з'явився вираз: "Кожен рано чи пізно помре від раку, якщо його не наздожене інша хвороба". Вже відомо біля 300 генів,залучених у розвиток раку. З ліками ж, які впливають на рівні специфічних генетичних аномалій, справа йде значно гірше. Наприклад, Gleevek блокує певну генетичну зміну при особливій формі лейкозу, але викликає ремісію у більшості пацієнтів. Інші ліки - Iressa (їх призначають при раці легенів) ефективні лише у 10 відсотках хворих, тих хто має певну мутацію. Тому, поява подібного проекту повинна значно просунути дослідників у розумінні природи онкологічних захворювань і прискорити розробку ефективних протиракових препаратів.

Підготовлено за матеріалами Эхо Москвы



Результати проекту Cancer Genome Atlas


Вересень 2006

Згідно публікації в Science науковці університетів Джона Гопкінса, Південної Кароліни і Західного резервного району в Клівленді встановили відразу 189 генів, що змінюються при раці молочної залози і колоректальному раку. Відкриття зроблене в рамках проекту по розшифровці генома раку Cancer Genome Atlas.

В ході дослідження генетики визначили послідовність (первинну структуру) близько 13 000 генів, знайдених в 11 пухлинах грудей і 11 пухлинах ободової і прямої кишки. Потім були виявлені відмінності між генами здорових тканин і злоякісних новоутворень, а потім результат перепровірили за допомогою додаткового банку даних по 24 пухлинах молочної залози і колоректального раку.

У результаті було встановлено 189 генних мутацій, спільних для обох видів раку і, ймовірно, що є їх причиною. Більшість з них раніше не асоціювалися із захворюванням. Науковці були здивовані отриманими даними, оскільки не очікували зіткнутися з такою кількістю мутацій.

В той же час робота показала, що рак грудей і рак прямої кишки - два абсолютно різні захворювання, у яких співпадають всього 2 гени. Спостереження відноситься і до всіх решта видів раку. По словах дослідників, у світі не існує двох аналогічних пухлин.

За оцінками генетиків, типова пухлина молочної залози несе мутації більш ніж в 100 генах. Приблизно 20 з них можуть бути залучені в утворення пухлини. Менше половини цих генів, ймовірно, можна виявити в іншій пухлині грудей.

Першоджерело: http://www.gazeta.ru/


Дата: Понедельник, 25 Сентябрь 2006
Прочитана: 5239 раз

Распечатать Распечатать    Переслать Переслать    В избранное В избранное

Вернуться назад

 » Место команды 
Медико-биологические
Correlizer
47
DrugDiscovery@Home
9
Fightaids@Home
40
Folding@Home
56
Gpugrid.net
50
Help Cure Muscular Dystrophy
40
Help Conquer Cancer
40
Help Fight Childhood Cancer
40
Human Proteome Folding (Phase 2)
40
Lattice Project
20
Malariacontrol.net
47
NRG@home (Najmanovich Research Group)
26
Poem@Home
32
Ps3grid.net
50
RNA World
47
Rosetta@Home
27
World Community Grid
40
Математика
Abc@Home
13
Collatz Conjecture
75
EulerNet
10
Gimps (Great Internet Mersenne Prime Search)
29
Mersenne@home
78
NFS@Home (Number Field Sieve)
55
OGR-27
11
OPTIMA@HOME
35
primaboinca
44
Primegrid
40
Seventeen Or Bust
16
Seventeen Or Bust-Sieve
17
WEP-M+2 Project (Wanless)
40
Криптография
DistrRTgen
68
Enigma@Home
52
RC5-72
22
Физика
Einstein@Home
49
IBERCIVIS
1
Leiden Classical
61
Lhc@Home
33
Magnetism@Home
2
Muon1-DPAD
31
Spinhenge@Home
39
Химия
QMC@Home
44
Космос
Constellation@home
51
Cosmology@Home
44
Milkyway@Home
48
Orbit@Home
27
SETI@Home
90
Планета земля
Climate Prediction
43
La Red de Atrapa Sismos
7
Quake Catcher Network
64
Radioactive@Home
12
Virtual Prairie (ViP)
24
Искуственный интеллект
FreeHAL@Home
24
Neurona@Home
21
Интернет
Majestic-12
4
Рендеринг
Burp
34
Luxrenderfarm@home
0
ORE (Open Rendering Environment)
40
Игровые проекты
Chess960@Home
95
sudoku@vtaiwan
16
Кликеры и трекеры
Marmot Project
239
Whatpulse
83
Микс
AlmereGrid
24
Pirates@Home
9
Sztaki Desktop Grid
58
Yoyo@Home
37