Distributed Computing team of Ukraine | Ukraine - Українська Команда Розподілених Обчислень | Ukraine - Украинская Команда Распределённых Вычислений - Новини (Архів)

https://distributed.org.ua/index.php?go=News&in=view&id=193
Надрукувати

Скрінінг навпаки

Скрінінг навпаки

версия на русском

   Фахівці французької фармацевтичної компанії Greentech і шотландської компанії Drug Discovery Ltd під керівництвом доктора Жан-Верба Бертона (Jean-Yves Berthon) у рамках проекту EUREKA - E! 2314 O'SCREEN - розробили новий метод пошуку лікарських засобів, заснований на принципі «від зворотного»

Фото з сайту www.tecan.com   До цього часу для ідентифікації нових терапевтичних препаратів проводився скрінінг тисяч з'єднань й удосконалення тих з них, які мають лікарські властивості. Цей процес вимагає колосальних фінансових витрат та витрат часу.
   Застосування нового підходу "від зворотнього" стало можливим завдяки створенню двох баз даних. Перша база містить інформацію про 30000 видів рослин. Крім фізіологічних особливостей рослин, з неї можна довідатися про хімічні компоненти, що входять до їх складу і можливі галузі їхнього застосування. Друга база даних містить інформацію про 300000 природних з'єднань рослинного походження.
   Принцип методу полягають в тому, що, знаючи ключові ферменти, залучені в розвиток того або іншого захворювання, дослідники вивчають й ідентифікують ліганди - хімічні сполуки, здатні зв'язуватися із цим ферментом і впливати на його функції. Далі в базах даних шукаються подібні речовини і їхні природні джерела. Такі потенційні лікарські засоби виділяються з рослинної сировини й тестуються. Остаточним етапом є ліцензування протестованих з'єднань фармацевтичними компаніями, їхнє вдосконалення й створення лікарських препаратів.
   Новий метод не тільки набагато швидший і дешевший, ніж традиційний скрінінг, але й забезпечує зниження ймовірності побічних ефектів, які створюються препаратами, що розроблюються. Це досягається за рахунок того, що пошук спрямований на виявлення з'єднань, що вибірково взаємодіють з певними ферментами і не впливають на інші системи організму.
   У результаті успішного завершення проекту EUREKA Greentech заснувала дочірню компанію Greenpharma, що повністю спеціалізується на фармацевтичних розробках. Крім того, фахівці Greentech почали впроваджувати розроблений ними метод у косметичних й нутрицевтичних дослідженнях.

Джерело : Інтернет-журнал "Комерційна біотехнологія"




Arbalet, Kid_A | 02.06.2006 08:54